Den beste bolleoppskriften

Den beste bolleoppskriften

I tillegg til en god bolledeigoppskrift, er det et par triks som er verdt å ha med seg når man går i gang med bollebakingen. Lær deg triksene og se vår stegvise videooppskrift lenger ned.

Last ned appen

Elteprosess

(Nesten) alle elsker luftige hveteboller! Og både kokebøker og internett flommer over av oppskrifter, og mange av disse oppskriftene lover deg at akkurat den er den beste. Men hvilken er egentlig den beste bolleoppskriften?

Det skal godt gjøres å bevise at vår bolleoppskrift er verdens beste, men vi kan i hvert fall love deg at det er den beste vi vet om! Hvis ikke hadde vi lagt ut en annen. Dette er oppskriften som brukes i profesjonelle håndverksbakeri, og når du har fått taket på denne grunndeigen, har du det beste utgangspunktet for å lage rosinboller, skoleboller, kanelboller og ellers den hvetebaksten du kan tenke deg.

Det som skiller vår oppskrift aller mest fra de vanligste oppskriftene vi alle er vokst opp med, er at vi aldri bruker varm væske i deigen og at smøret tilsettes kaldt, i terninger, mot slutten av elteprosessen.

Se vår bolledeigoppskrift her

Klikk eller swipe deg videre fra ett steg til neste. God bollebaking!

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 5 dl helmelk, kald
    • eller
    • 4.7 dl kaldt vann
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • eller
    • 0,5 pk tørrgjær
    • 1 kg siktet hvetemel
    • 150 g saltet meierismør, kaldt i terninger
    • Formfett eller olje
    • 5 dl helmelk, kald
    • eller
    • 4.7 dl kaldt vann
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • eller
    • 0,5 pk tørrgjær

    Ha melk, sukker, salt, kardemomme, egg og gjær i eltebollen. Sett på lav hastighet.

    • 1 kg siktet hvetemel

    Begynn å tilsett hvetemel, litt om gangen. Hold igjen litt av melet.

  2. Elt i 10 minutter på lav hastighet, så to minutter på høy hastighet, til deigen slipper kantene.

    • 150 g saltet meierismør, kaldt i terninger

    Tilsett kaldt smør i terninger og elt videre på lav hastighet i 10 minutter.

  3. Avslutt med to minutter på medium hastighet. Deigen skal være myk, men ikke klebrig.

  4. Ha litt mel på benken og tøm deigen ut av bollen.

  5. Kna deigen lett sammen.

    • Formfett eller olje

    Smør en bolle med litt formfett eller olje og legg deigen i.

  6. Dekk med et klede, hev til dobbel størrelse.

  7. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Bollebaking

Lær baking av en profesjonell

Hvorfor bruker vi kald væske i deigen? Og hvorfor tilsettes smøret til slutt? Alt dette kan du lære av en olympisk mester i kokkekunst!

Vil du gå skikkelig systematisk til verks før du starter bollebakingen? Da bør du laste ned vår app Foodsteps og se kurset "Søt hvetebast".

Espen Vesterdal Larsen har fagbrev både som kokk og konditor, og har bakt enorme mengder boller i sitt liv. I kurset lærer han deg alt du trenger å vite for å imponere både syklubben og fotballaget med luftige boller. Du finner selvsagt også alle oppskriftene med video, steg for steg.

Noen tips til bollebakingen

  • Ha god tid, resultatet blir best når prosessene får den tiden de trenger.
  • Bruk skikkelig smør. Om det ikke er medisinske årsaker til å bruke margarin (allergi, intoleranse etc.), finnes det ingen grunn til å bruke det.
  • Ønsker du rosinboller, tilsett rosiner de siste sekundene av eltingen.
  • Hev bollene på et lunt sted uten trekk. Trekk hemmer gjæren og tørker ut bollene.
  • Ønsker du boller uten melk, erstatt melken med bittelitt mindre vann.
  • Nyt hjemmelagde boller med god samvittighet. Man lever bare én gang!
Penslet hvetebolle
Nystekte kanelknuter
Forming av kanelknuter

Prøv Foodsteps i dag

I tillegg til bolleoppskrift og kurs om søt hvetebakst finner du i Foodsteps over 1000 stegvise videooppskrifter og mat, vin- og kaffekurs!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Bolledeig grunnoppskrift
  • Kanelknuter
  • Skoleboller
  • Churros
  • Berlinerboller

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs