Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Enten du skal fete deg opp før fasten eller bare ønsker å kose deg litt ekstra til fastelavn, trenger du en god oppskrift på fastelavnsboller. I appen Foodsteps finner du den beste bolleoppskriften og vi viser deg hvordan du lager tradisjonelle fastelavnsboller og den svenske versjonen “Semla”, som har økt i popularitet her hjemme de siste årene.

Last ned appen

Bolledeig

Her ser du vår oppskrift på bolledeig, den eneste bolleoppskriften du trenger. Sveip eller klikk deg gjennom oppskriften, steg for steg. Resten av oppskriftene du trenger til fastelavn finner du i appen.

Last ned appen
1
  1. Hvor mye vil du lage?

    • 5 dl helmelk, kald
    • eller
    • 4.7 dl kaldt vann
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • eller
    • 0,5 pk tørrgjær
    • 1 kg siktet hvetemel
    • 150 g saltet meierismør, kaldt i terninger
    • Formfett eller olje
    • 5 dl helmelk, kald
    • eller
    • 4.7 dl kaldt vann
    • 2 ts kardemomme, malt
    • 150 g sukker
    • ½ ss salt
    • 1 stk egg
    • 25 g fersk gjær
    • eller
    • 0,5 pk tørrgjær

    Ha melk, sukker, salt, kardemomme, egg og gjær i eltebollen. Sett på lav hastighet.

    • 1 kg siktet hvetemel

    Begynn å tilsett hvetemel, litt om gangen. Hold igjen litt av melet.

  2. Elt i 10 minutter på lav hastighet, så to minutter på høy hastighet, til deigen slipper kantene.

    • 150 g saltet meierismør, kaldt i terninger

    Tilsett kaldt smør i terninger og elt videre på lav hastighet i 10 minutter.

  3. Avslutt med to minutter på medium hastighet. Deigen skal være myk, men ikke klebrig.

  4. Ha litt mel på benken og tøm deigen ut av bollen.

  5. Kna deigen lett sammen.

    • Formfett eller olje

    Smør en bolle med litt formfett eller olje og legg deigen i.

  6. Dekk med et klede, hev til dobbel størrelse.

  7. Vel bekomme!

Få denne og over 1000 andre oppskrifter i Foodsteps-appen.

Fastelavnsbolle med mandelmasse
Semlor

Semlor

I Norge er tradisjonen hveteboller som deles i to og fylles med et lag syltetøy og et tykt lag med fløyelsmyk fløtekrem. Deretter settes toppen på og bollene drysses med et raust lag melis.

I Sverige spiser de semlor. For å lage semlor åpner man først toppen på bollen og huler ut en del av innmaten. Innmaten inngår i en mandelmasse som man senere fyller bollen med igjen. Deretter har man på litt krem og setter toppen tilbake og drysser med melis. Ganske likt, men samtidig ganske ulikt, med andre ord.

I Foodsteps finner du både oppskrift på semlor, og fastelavnsboller med mandelmasse der man ikke huler ut innmaten først. Prøv deg frem og finn din egen favoritt.

Lær alt om hvetebakst

I tillegg til de beste oppskriftene finner du i appen Foodsteps flere kurs, blant annet et kurs om hvetebakst som lærer deg triksene proffene bruker. Last ned og prøv selv!

Introtilbud

49,-i måneden

Første 30 dager gratis

  • Alle oppskrifter og kurs
  • Nye oppskrifter hver uke
  • Nye kurs hver måned
  • Ukesmeny med handleliste
Prøv gratis

Prisen du får i introtilbudet gjelder inntil du avslutter abonnementet.

Prøv en av oppskriftene våre i appen

  • Semlor
  • Mandelmasse
  • Fastelavnsboller
  • Svineknoke med rotmos
  • Pannekaker

Last ned appen og prøv over 1000 oppskrifter og kurs